Keresés

Online jegyvásárlás

A Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő története

A főváros mellett elterülő, ma Budapest XX. kerületét alkotó, Pesterzsébet Dunaparti részén már a XX. század első évtizedeiben strand létesült. Az 1930-ban épült strandmedencét először a Duna vizével töltötték. A fürdőt 1931-ben Földváry János, mint bérlő üzemeltette, amit nyilvános pályázat útján nyert el. A bérlő azonnal jelentős vízkutatásba kezdett, amely viszonylag rövid idő alatt eredményt hozott. Budapesten egyedülálló típusú, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévízre bukkantak. Ez a fajta víz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert. Földváry János a fürdőt fokozatosan építtette fel. A török jellegű fürdőt 1936-ban építették. Kád- és medencefürdőkön, különböző gyógyszolgáltatásokon kívül nagy strandfürdő és a fürdő épületében 12 szobával szálláshely is működött.

A fürdő a II. világháborúban jelentősen megrongálódott. Az első időkben Pesterzsébet csak a háborús károkra tudott pénzt biztosítani. A fürdő üzemeltetése 1950. január 1-jén került a Fővárosi Fürdőigazgatóság kezelésébe. Mivel a Duna vize ekkor már nem volt alkalmas fürdésre, 1951-ben a két korábbi kút mélyítésre került. Ekkor szüntették meg a dunai szabad strandfürdőzést. 1956-ban a fürdő felújításra került, illetve a korábbi kút elégtelen vízhozama miatt megkezdődött egy új kút fúrása. Ezekben az években a fürdő három medencéjével váltott napokon üzemelt nők és férfiak részére. Évente 11-12 ezer vendéget fogadott. 1968-ig iszapkezeléseket és masszázsokat is biztosítottak a fürdőben.

A hullámmedence tisztítására kiépített vízszűrő berendezés 1973-ban készült el. A hullámgépet, illetve a hullámfürdőt Horthy Miklós adriai jachtjának az első géptisztje tervezte. Az 1977-ben fúrt újabb kút vizének és az 1979-ben átadásra került gyermekmedencének köszönhetően a fürdő forgalma ugrásszerűen megnőtt (1979: 200.878 fő).

A kedvező eredmények azonban nem tudták ellensúlyozni a gyógyfürdő-részleg költségeinek emelkedését, mivel a jódos-sós vizet fel kellett melegíteni. Így a strand 2001-ben, a gyógyfürdő 2005-ben bezárt.